Beste leerkracht, welkom bij pijler 3 van de Geluksaanpak. Bij deze pijler staat het thema erbij horen centraal. Hiervoor wordt veelvuldig de poster van de Geluks- en de Ongeluksboom gebruikt. Deze bomen worden gekoppeld aan de dieren van de Roos van
Leary4Kids om de kinderen op een eenvoudige wijze inzicht te geven in helpende en niet-helpende (gedrags)keuzes.
Daarnaast kun je ook het 5G-model inzetten als je een laagje dieper wilt inzoomen op gedrag van kinderen. Dit model vind je terug in het middelste deel van de Bomen poster.
Bij deze pijler wordt ook de Storm-kaart aangeleerd. De Storm-kaart is een handig en praktisch inzetbaar hulpmiddel om de kinderen te leren ruzies en conflicten (zelfstandig) op te lossen.
Je kunt de komende weken de acht modules, die horen bij pijler 3, aflopen. In deze modules krijg je uitleg, tools en lesideeën om stap voor stap de juiste interventies in te kunnen voeren in jouw groep.
Het is de bedoeling dat je in de eerste week na de kerstvakantie gaat starten met de modules en de lessen en dat je voor de voorjaarsvakantie alle modules van pijler 3 hebt afgerond. In de modules staan ook de weken benoemd waarin je een bepaalde module kunt doen of een bepaalde les kunt geven. Als je deze structuur volgt, heb je alle modules en lessen van deze pijler voltooid voor de voorjaarsvakantie.
Bij de lessenserie voor de onderbouw waarin de kinderen de acht goede eigenschappen van de acht dierenrollen goed leren kennen en er zelf mee gaan oefenen, moet je de (hand)poppen gebruiken. Dit maakt het beeldend en levendig voor de kinderen.
De midden- en bovenbouw kunnen bij het aanleren van de goede eigenschappen van de acht dierenrollen de dierenplaten met de kwaliteiten van elk dier gebruiken. Dit zijn andere kaarten dan de gewone dierenkaarten, want op deze platen staan de kwaliteiten van elk dier centraal.
Deze pijler start met een introductie filmpje, daarin geef ik uitleg over pijler 3; erbij horen en alle interventies die daarbij horen.
In de daarop volgende modules worden verschillende onderwerpen en lessen behandeld die samenhangen met het thema erbij horen. De bijbehorende filmpjes geven verdere uitleg over het betreffende onderwerp. En de eventuele bijlages die bij de betreffende module horen, kun je vervolgens ook downloaden en gebruiken in je groep.
Soms staat eenzelfde filmpje bij de verschillende modules, als je het filmpje dan reeds hebt gezien en er voldoende informatie uit hebt gehaald, hoef je het uiteraard niet nogmaals te bekijken. Maar je kunt het filmpje ook nogmaals bekijken omdat je een herhaling van de informatie prettig vindt.
De poster van de Geluksmuur hoort bij het aanleren van de dierenrollen van de Roos van Leary4Kids. Als je als leerkracht of school niet beschikt over de officiële poster, kun je die aanvragen op andrea@schoolgeluk.nl.
Je kunt eventueel in plaats van de poster van de Geluksmuur, ook de Bomenposter gebruiken bij de opdrachten met de post-its. Dan plak je de post-its in plaats van op het deel van de Geluksmuur op de Geluksboom (de Gelukkige Boom).