Leerkrachtcoaching helpt je beter te worden in je vak. Het verbetert je manier van lesgeven en helpt je groeien. Dit heeft een positief effect op jezelf en je leerlingen.
Vanaf 20 januari 2026 begint de cursus “Coachend Begeleiden (verdieping)”. Het bestaat uit vijf sessies. Deze cursus is gratis voor deelnemers van bepaalde schoolbesturen. Je leert dingen die je direct in de klas kunt gebruiken. Dit verbetert de sfeer en hoe je de klas begeleidt.
Wat is leerkrachtcoaching?
Leerkrachtcoaching helpt onderwijzers om hun manier van lesgeven te verbeteren. Het biedt speciale hulp aan nieuwe leraren. Zo maakt het de start in het onderwijs makkelijker. De coaching is afgestemd op de behoefte van elke leraar.
Coaches werken met leraren, zowel één op één als in groepen. Ze kijken samen terug op het werk van de leraar, soms met video’s. Dit stimuleert zelfreflectie en gesprek. Het helpt leraren om zichzelf te verbeteren.
Het LeerKRACHTcoach Academy maakt een online coachingsprogramma. Dit bestaat uit een training van drie sessies, in totaal 26 uren. Drie keer per jaar bespreken coaches de voortgang met de leraar. Dit is belangrijk voor goede begeleiding.
Schoolgeluk – Training & Coaching verzorgt ook leerkrachtcoaching. Of je startend bent of al 25 jaar in het vak zit, Leerkrachtgeluk (van Schoolgeluk) helpt je om beter in je vak worden, maar ook om je eigen leerkrachtgeluk te vergroten.
Leerkrachtcoaching van Schoolgeluk wil niet alleen lesgeven verbeteren. Het wil ook zorgen dat leraren blij zijn met hun werk. Dit kan de schoolprestaties verbeteren. Samen leren en lessen ontwerpen maakt de onderwijsgemeenschap sterker.
Voordelen van leerkrachtcoaching
Leerkrachtcoaching heeft veel voordelen. Het helpt zowel leerkrachten als de hele school. Docenten kunnen hun lesgeven verbeteren door professionele groei. Dit leidt tot een betere manier van klassenmanagement. Uiteindelijk profiteren de leerlingen hier ook van door betere leerresultaten.
Coaching is ook goed voor het welzijn van de leerkrachten. Door effectieve coaching voelen docenten zich meer gesteund en gewaardeerd. Dit maakt ze meer gemotiveerd en betrokken. Een positieve sfeer in de klas helpt de leerlingen ook.
In Nederland is leerkrachtcoaching populair. Ongeveer 10.000 basisscholen en 1.000 middelbare scholen gebruiken het. De kosten voor coaching liggen tussen de €80 en €240 per uur. Dit hangt af van de ervaring van de coach en de rol van de coachee. Hierdoor is coaching een haalbare optie voor veel scholen. Het kan vaak betaald worden uit het persoonlijke budget van de leerkracht.
Er is bijvoorbeeld een samenwerking tussen 345 basisscholen en de Marnix Academie, genaamd “Partners in Opleiding en Ontwikkeling”. Ze willen toekomstige docenten goed opleiden. Sinds 2006 werken ze samen aan dit doel.
Een ander belangrijk onderdeel is de professionalisering van docenten. Door een traject van 10 sessies over 9 maanden kunnen leerkrachten hun vaardigheden verbeteren. Deze sessies worden in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, en Rotterdam gehouden. Dit maakt het makkelijk toegankelijk.
Samengevat: leerkrachtcoaching bevordert de professionele groei en het welzijn van docenten. Dit heeft een positieve invloed op de hele schoolgemeenschap.
Huidige trends in leerkrachtcoaching
De focus bij leerkrachtcoaching ligt tegenwoordig op maatwerk en aandacht voor het individu. Technologie en nieuwe leertheorieën helpen daarbij. Zo kunnen leraren beter voldoen aan de behoeften van elke leerling.
Een belangrijke vernieuwing is het gebruik van real-time feedbacksystemen. Die geven leraren meteen inzicht in hoe leerlingen presteren. Leraren kunnen dan snel aanpassingen doen, wat het leerproces verbetert.
Zo hebben in Noord-Limburg 104 basisscholen sinds 2016 het Ontdeklab ingezet. Daar zijn 9.129 leerlingen met nieuwe onderwijsmethoden geholpen. Deze methoden zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en verhogen de onderwijskwaliteit.
Er is ook meer interesse in praktijkgericht leren. Dit dankzij organisaties zoals STEAM Limburg met 340 basisscholen. Ze hebben praktijkcentra opgezet en organiseren Xpeditiecafés voor leerkrachten en techcoaches.
Tot slot, het Technasium onderstreept het belang van innovatie in het onderwijs. Het bevordert onderzoekend en ontwerpend leren bij leerlingen. Deze ontwikkelingen benadrukken het belang van bijblijven met onderwijscoaching trends.
Rol van Schoolgeluk in leerkrachtcoaching
Schoolgeluk is heel belangrijk bij effectieve coaching van leraren. Het gaat niet alleen om lesgeven. Maar ook om een fijne sfeer op school en het welzijn van iedereen. Goed onderwijs is meer dan alleen goede lessen geven.
De manier waarop een leraar optreedt, moet in balans zijn. Niet te streng, maar ook niet te mild. Een goede balans zorgt voor een klas waar iedereen blij is. Het is belangrijk om te merken als er minder contact is. Dit kan namelijk zorgen voor minder interesse en problemen in de klas.
Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Leraren die voorbereid zijn, voelen zich zekerder. Daardoor wordt de klas een plek waar iedereen gelukkig kan zijn. Vastigheid en duidelijkheid in de klas maken een veilige omgeving. Dit hoort allemaal bij coaching die Schoolgeluk voorop stelt.
Soms denken leraren dat een klas moeilijk is, zonder de echte problemen te zien. Coaching kan helpen om deze problemen aan te pakken. Een goed opgeleide coach is daarbij heel belangrijk. Zo krijgen leraren de beste begeleiding.
Hoe start je met coaching?
Het beginnen met onderwijscoaching begint bij het herkennen van wat de school en het team nodig hebben. Dit kan iets persoonlijks zijn zoals hulp voor docenten om zich aan te passen. Of teamcoaching om samen te werken en doelen te bereiken.
CPS maakt coachingprogramma’s op maat. Deze zijn voor verschillende onderwijsrollen, denk aan leraren en schoolleiders. Het programma past bij de doelen van de school. Het biedt flexibiliteit, zoals online sessies en wandelcoaching.
Eerst wordt de behoefte aan coaching diepgaand onderzocht. Een passende coach wordt dan gekozen. Nobco coaching principes worden hierbij als gids gebruikt. De Management Drives methode toont persoonlijke drijfveren met een vragenlijst. Dit bevordert teamwerk en begrip.
CPS-coaches helpen met carrièreontwikkeling en specifieke coaching. Hiermee wordt de kwaliteit van het onderwijs verhoogd. Zowel nieuwe als ervaren leraren krijgen coaching. Dit optimaliseert het lesgeven en vergroot het plezier op school.
Het doel van coaching is onderwijsprofessionals zelfbewuster te maken. Ze leren over hun methoden en hoe deze effectiever kunnen. Dit leidt tot betere resultaten voor iedereen op school.
Coachingstechnieken voor leerkrachten
Coachingstechnieken helpen leraren zich professioneel te ontwikkelen en hun klasprestaties te verbeteren. Leraren hebben toegang tot verschillende technieken zoals observatie, feedback, workshops en peer coaching. Deze technieken, zoals oplossingsgericht coachen en cognitieve gedragstherapie (CGT), ondersteunen bij het stellen van doelen en vinden van oplossingen.
Technieken als provocatief coachen en humanistische coaching bevorderen persoonlijke groei en zelfreflectie. Socratische coaching stimuleert zelfinzicht door diepe vragen te stellen. Transactie-analyse en systemisch coachen helpen leraren communicatie en relaties te begrijpen, cruciaal voor de klas.
Teamcoaching verbetert samenwerking binnen docententeams, wat een sterke schoolcultuur creëert. Appreciative Inquiry richt zich op successen en groeimogelijkheden. Holistische coaching biedt een totaalbeeld van de leerkracht, voor een positieve leeromgeving.
Coaching moet aansluiten bij de behoeften van de leerkracht. Mentoren coachen teams om samen te leren en een gezamenlijke cultuur te bouwen. Dit versterkt de band tussen leraren.
Langdurige coachingstrajecten, zoals twee jaar klasmanagement, leveren meer op dan kort advies. Coaches moeten openstaan voor verschillende onderwijsmethoden. Zo ondersteunen ze leraren bij continue groei, wat de leerlingen ten goede komt.
Impact van coaching op leerlingresultaten
Coaching heeft een grote invloed op leerlingen. Leraren die coaching volgen, verbeteren niet alleen hun skills, maar helpen ook de prestaties van hun leerlingen omhoog. Bijna alle Nederlandse scholen zijn nu bezig met het verbeteren van onderwijs door coaching.
Door te leren coachen, verbeteren leraren direct de resultaten in de klas. Uit een analyse van 45 gesprekken blijkt dat de kwaliteit van coaching echt telt. Goede coaching zorgt ervoor dat leerlingen actiever meedoen, wat helpt bij hun prestaties.
Coaching bouwt ook aan veerkracht en zelfstandigheid bij leerlingen. Het gaat niet alleen om vakken leren, maar ook om persoonlijke skills. Onderzoek van Marcel van Aken laat zien dat veerkrachtige leerlingen minder problemen ervaren op school.
Meer coachinggesprekken betekenen meer betrokkenheid bij leerlingen én leraren, zo blijkt uit onderzoek met 555 gesprekken. Dit laat zien dat frequente coaching echt werkt.
Specifieke coaching in vakken als wiskunde kan leerlingen die moeite hebben enorm vooruit helpen. Door vakinhoud te combineren met persoonlijke coaching, bloeien leerlingen op in alle gebieden.
Ten slotte merken leraren die aan coaching doen, duidelijke verbeteringen bij hun leerlingen. Ze zien meer reflectie en betere voorbereiding. Hoewel sommige studies twijfelen, tonen de meeste de positieve effecten van coaching aan.
De rol van feedback in leerkrachtcoaching
Feedback helpt leerkrachten om hun lesgeven te verbeteren. Dit is goed voor hun eigen ontwikkeling en die van de leerlingen. Het zorgt dat leerkrachten beter kunnen inspelen op wat leerlingen nodig hebben.
Uit een studie met 103 leerkrachten bleek dat coaching gedragsproblemen kan verminderen. Dit verbetert de relatie tussen leerkracht en leerling. De studie werd ondersteund door Regieorgaan SIA, onder projectnummer PRO-3-11.1.
Constructieve feedback zorgt voor meer bewustzijn bij zowel leerkrachten als leerlingen. Het verhoogt hun keuzevrijheid en autonomie. Feedback kan op verschillende manieren gegeven worden, zoals door complimenten en suggesties voor verbetering.
De coachingsmethode biedt structuur aan gesprekken. Het helpt om doelen te bereiken door te kijken naar wat je wilt, waar je nu staat, de obstakels en de hulpmiddelen. Het oefenen van deze methode in kleine groepen vergroot de effectiviteit van de training.
Veelvoorkomende uitdagingen bij leerkrachtcoaching
Scholen die starten met leerkrachtcoaching lopen tegen verschillende problemen aan. Eén groot probleem is dat teams niet altijd openstaan voor verandering. Leraren zijn vaak gewend aan hun methodes en vinden het lastig om nieuwe manieren te proberen. Dit zorgt ervoor dat de coachingsprogramma’s soms niet zo goed werken.
Een ander issue is het gebrek aan tijd. Coaching vraagt om een paar sessies van minstens een uur. Leraren en coaches moeten dit zien in te passen in hun al drukke schema’s. Dit kan zorgen voor stress en het gevoel van te veel werk.
Ook ontbreekt het soms aan steun van het management. Voor succes is het cruciaal dat zij coaching belangrijk vinden en erachter staan. Ze moeten tijd voor coaching vrijmaken en leraren aanmoedigen. Zonder hun steun kan coaching mislukken door een gebrek aan motivatie bij leraren.
Daarnaast spelen persoonlijke factoren een rol bij de uitdagingen van onderwijscoaching. Leraren krijgen te maken met continu veranderende klassen en behoeften van leerlingen. Dit maakt het lastig om wat ze leren in coaching altijd goed toe te passen. Hoewel de K2T-S methode vaak helpt, verschillen de resultaten per persoon.
Evaluatie van leerkrachtcoaching
Een gedegen evaluatie van coaching is essentieel. Het meet de impact en doeltreffendheid. Hierbij gebruik je zowel gesprekken als cijfers om meningen te verzamelen. Als het klaar is, krijg je waardevolle tips en adviezen voor verbetering. Recent onderzoek toont aan dat de effectiviteit van coaching positief is voor docenten en hun studenten.
In Midden- en Zuid-Limburg merkten mensen op dat er verbeteringen kwamen na een voorbereiding van twee keer veertig uur plus vier gesprekken. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) zag dat 227 mensen geïnteresseerd waren in coaching during a recent event.
- Drie nieuwe manieren om zij-instromers te begeleiden: mentor, opleider in school, en expert assessor.
- HBO Pedagogiek afgestudeerden doen het vaak goed in zij-instroomprogramma’s.
- Minder noodzaak voor werving vanwege enthousiasme over zij-instroom.
Coaching feedback is erg belangrijk in het leerproces. Pedagogische medewerkers en leraren zeggen dat ze betere vragen stellen over taal na een training. De meeste mensen die meededen aan het programma wisten daarna meer over taaldoelen voor vroege educatie.
Er zijn goede resultaten, maar ook uitdagingen. Soms is er te weinig tijd om coaching in te passen. Maar over het algemeen zijn de beoordelingen positief. Pedagogische werkers doen na de cursus meer met taal.
De toekomst van leerkrachtcoaching
Leerkrachtcoaching gaat spannende tijden tegemoet. We zien meer nadruk op blijvende onderwijsontwikkeling en vernieuwing. Dankzij AI en peer-to-peer platforms kunnen we het leren verbeteren. Zowel voor leraren als voor studenten.
Steeds meer mensen kiezen later voor een carrière in het onderwijs. Hun succes hangt af van hun inzet en de support die ze krijgen. Goede coaching is cruciaal voor hun ontwikkeling.
Er is ook aandacht voor diversiteit en nieuwe kennis in de schoolcultuur. Dit helpt niet alleen zij-instromers, maar verfrist ook de coaching. Programma’s bij instellingen zoals de Marnix Academie zijn hierbij belangrijk.
We staan voor uitdagingen, zoals het lerarentekort. Maar ook voor kansen. Door voortdurend te vernieuwen zorgen we dat leraren sterk en klaar zijn voor de toekomst.
Conclusie: de impact van leerkrachtcoaching
We hebben gezien hoe belangrijk coaching is voor leerkrachten. Het helpt hen niet alleen persoonlijk te groeien, maar verbetert ook de leerresultaten van leerlingen. Vooral in speciale onderwijsomgevingen, zoals SBO en SO4, is dit effect groot. In Nederland volgen 4,5% van de kinderen op basisschoolleeftijd onderwijs in zo’n omgeving. Dit zijn meer dan 65.000 kinderen met uitdagingen zoals leerproblemen en autisme.
Docenten in speciale settings staan vaak voor grote uitdagingen. Coaching helpt hen om te gaan met complex gedrag van leerlingen. Dit verbetert niet alleen de sfeer in de klas, maar zorgt ook voor minder uitval en betere prestaties. Bijvoorbeeld, het Taal en VVE coachingstraject heeft geleerd dat docenten meer taalgericht gaan werken, wat de kwaliteit van het onderwijs verhoogt.
Er zijn ook interventies, zoals K2T – S, die speciaal ontworpen zijn om de druk op leraren te verminderen. Ze laten zien dat er veranderingen mogelijk zijn in de relatie tussen leerkracht en leerling, en in het gedrag van leerlingen. Het combineren van de ervaring van leerkrachten met de inzichten van coaches blijkt cruciaal. Zo wordt coaching een sleutelfactor in het verbeteren van zowel het welzijn van docenten als de onderwijskwaliteit.