In deze Blog, die het vervolg is van de vorige Blog over het bevorderen van samenspelen en samenwerken, ga ik het hebben over de praktische hulpmiddelen die je als leerkracht kunt inzetten om het samenspelen en het samenwerken te bevorderen. De T-kaarten voor het positief kunnen samenwerken Om het positief samenwerken te bevorderen, kun je […]

Samenwerken en samenspelen bevorder je zo (deel 2)

In deze Blog, die het vervolg is van de vorige Blog over het bevorderen van samenspelen en samenwerken, ga ik het hebben over de praktische hulpmiddelen die je als leerkracht kunt inzetten om het samenspelen en het samenwerken te bevorderen.

De T-kaarten voor het positief kunnen samenwerken

Om het positief samenwerken te bevorderen, kun je de kinderen uit je klas ook laten werken met T-kaarten.  Ze tekenen een grote T op een A4tje. Op de bovenkant schrijven ze de activiteit bijvoorbeeld Zachtjes overleggen. Links schrijven ze Ziet eruit als… en rechts schrijven ze Klinkt als… Deze T-kaarten werken als een geheugensteuntje voor de kinderen tijdens het samenwerken. Ze kunnen dan zelf de regie voeren als ze lekker samen aan de slag zijn.

Coöperatieve werkvormen voor het bevorderen van samenwerken

Verder is het inzetten van Coöperatieve werkvormen natuurlijk een hele goede methode om het samenwerken te bevorderen. Zie voor ideeën: de site van Juf Maike(https://jufmaike.nl>lesmateriaal>klassenmanagement) en Wij-leren.nl (https://wij-leren.nl/cooperatieve-werkvormen-artikel.php). Ook het doen van Energizers  is een leuke manier om kinderen te leren samenwerken en samenspelen. (https://www.klassenkracht.nl/wp-content/uploads/2015/11/Energizers1.pdf).

Samenspelen bevorderen met Buitenspeelkaarten

Als je wilt dat kinderen gezellig samen buitenspelen is het belangrijk om hen ook genoeg leuke activiteiten aan te bieden. Als kinderen zich vervelen, is de kans groter dat ze gaan klieren of doelloos op het plein gaan rondlopen. Een leuk praktisch hulpmiddel hierbij zijn de Buitenspeelkaarten (van Onderwijs maak je samen: https://shop.onderwijsmaakjesamen.nl/buitenspeelkaarten.html). De Buitenspeelkaarten bieden kinderen inspiratie op het schoolplein, maar besteden ook aandacht aan de organisatie van het buitenspelen. Kinderen leren om zelfstandiger te spelen. Kinderen leren een rol in te nemen bij het buitenspelen. En het buitenspelen wordt zo een stuk leuker en uitdagender.

Zorg er als leerkracht voor dat het een gemeenschappelijke verantwoordelijk is om het goed te hebben met elkaar!

De volgende keer ga ik het hebben over het Persoonlijk Meesterschap van de leerkracht.

Over Andrea

Andrea Reijersen van Buuren is een ervaren onderwijscoach en trainer met meer dan 18 jaar ervaring in het basisonderwijs. Ze is gespecialiseerd in groepsdynamiek, leerkrachtcoaching en directiecoaching en helpt scholen bij het creëren van een veilig en positief leerklimaat. Als oprichter van Schoolgeluk traint en coacht ze leerkrachten, schoolteams en directies om samenwerking en welzijn binnen het onderwijs te verbeteren.

Andrea heeft een post-hbo-diploma Specialist Klassenkracht en is gecertificeerd in DISC en 3D gedragsanalyses. Daarnaast heeft ze zich verdiept in de Roos van Leary, Transactionele Analyse en de onderstroom in teams. Haar expertise ligt in gedragsontwikkeling, sociaal-emotioneel leren en het begeleiden van dynamische groepen.

Naast haar werk in het onderwijs heeft Andrea ook ervaring met coaching buiten het klaslokaal, zoals in de verslavingszorg en jongerenbegeleiding. Door haar brede kennis en praktijkgerichte aanpak weet ze effectief in te spelen op uitdagingen binnen schoolteams en klasgroepen. Haar methodes zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en direct toepasbaar in de dagelijkse onderwijspraktijk.

Met haar trainingen en coachingstrajecten ondersteunt Andrea scholen bij het versterken van teamdynamiek, het verbeteren van communicatie en het ontwikkelen van effectieve strategieën voor gedragsmanagement. Ze wordt door collega’s en directies geprezen om haar praktische en inspirerende aanpak, en haar vermogen om theorie en praktijk moeiteloos te verbinden.