Ontdek hoe de methode Kwink samenwerkingsvaardigheden bevordert en leerlingbetrokkenheid verhoogt voor effectief onderwijs.

De Methode Kwink: Praktische Tips en Voordelen voor het Onderwijs

Ben je leerkracht in het basisonderwijs? Dan zoek je vaak naar nieuwe methodes. Die moeten de samenwerking verbeteren, leerlingen betrekken en het onderwijs effectiever maken. Daarvoor is de methode Kwink perfect. Die focust op sociaal-emotioneel leren om een positieve sfeer in de klas te creëren.

Onderzoek toont aan dat 28,5% van de basisschoolleerlingen gedragsproblemen heeft. Dat laat zien hoe belangrijk programma’s zoals Kwink zijn. Deze interventies bevorderen goede sociale omgang en emotionele sterkte.

Kwink bestaat uit 20 lessen per jaar, die ongeveer 45 minuten duren. Zo krijgen leerlingen jaarlijks minstens 15 uur les in sociaal-emotionele vaardigheden. Dankzij deze gestructureerde aanpak kunnen leerkrachten de leerlingbetrokkenheid verhogen en positief gedrag stimuleren.

Met Kwink werken scholen aan groepsdynamiek en onderlinge relaties. Ze gebruiken hiervoor vijf wetenschappelijk ondersteunde thema’s. Deze benadering zorgt voor een veilige en motiverende leeromgeving. Omdat ouders ook betrokken worden, ontstaat er een steunend netwerk. Dit draagt bij aan het welzijn op school.

Wat is de Methode Kwink?

De Methode Kwink is een nieuwe manier voor sociaal-emotioneel leren op basisscholen. Het helpt kids van groep 1 tot 8. Al meer dan 1700 scholen gebruiken het. Ze gebruiken interactieve lessen en teamwerk om beter te leren en minder te pesten.

Kwink verbetert vijf belangrijke gedragscompetenties. Het past bij de PBS-principes voor een positieve school. Zo zorgt het voor een veilige en fijne sfeer op school. Er is speciaal lesmateriaal voor belangrijke themaweken.

Elke twee jaar is er een nieuw Kwink magazine. Dit magazine helpt zowel leraren als ouders met sociaal-emotioneel leren. Scholen krijgen een gratis magazine tijdens een proefabonnement. Dit steunt het gebruik van Kwink.

Kwink heeft ook een systeem om pesten snel aan te pakken. Het doel is om binnen drie dagen iets te doen aan pestgevallen. Dit laat zien dat Kwink snel en effectief problemen wil oplossen.

Onderzoek wijst uit dat voorkomen beter en goedkoper is dan genezen. Dit wordt ondersteund door het ZIEN! systeem van ParnasSys. Dit systeem is een must volgens de Onderwijsinspectie voor scholen die Kwink gebruiken.

Kwink zet in op samen verantwoordelijk zijn en zorgt voor een veilige groep. Het bewijst dat deze manier pesten vermindert. Zo wordt de school veiliger en voelen alle leerlingen zich beter.

Voordelen voor Basisscholen

De Methode Kwink helpt basisscholen met hun klassen beter om te gaan. Het vermindert pestgedrag en helpt leraren tijd te besparen. Ongeveer 94% van de klassen ziet minder pesten na het gebruiken van Kwink.

Na Kwink te gebruiken, stopt pesten snel in 40% van de gevallen. De methode werkt met groepjes van 5 tot 8 kinderen. Ze hebben maar 2 tot 3 gesprekken nodig om echt verschil te maken. Dit is zowel effectief als tijdbesparend.

Kinderen in de groepjes willen echt helpen. Ze krijgen speciale taken die hen verantwoordelijk maken. Zo werken ze beter samen en volgen ze elkaar’s advies op.

Zonder cijfers laten kinderen zien waar ze staan en waar ze naar toe willen. Dit helpt hen vooruitgang te zien en doelen te stellen. Kwink stopt methodes die niet werken, wat een verbetering is voor het onderwijs.

25% van de kinderen toont volgens leraren ‘probleemgedrag’. 70% van de leraren vindt het moeilijk om alle leerlingen goed te helpen. Kwink helpt leraren om aan ieders behoeften te voldoen met gestructureerde lessen.

Kwink biedt jaarlijks 20 lessen van ongeveer 45 minuten. Kinderen leren zo over 75 emotiewoorden tijdens hun tijd op de basisschool. Ze worden aangemoedigd deze woorden te gebruiken. Dit programma wordt als ‘goed onderbouwd’ beschouwd door experts in jeugdwelzijn.

Toepassing in de klas

De Methode Kwink biedt elk jaar twintig uitgebreide lessen aan. Dit is perfect voor leerkrachten die sociale en emotionele vaardigheden willen aanleren. De lessen zijn verdeeld in fasen. Dit zijn vijf lessen voor de herfst, veertien lessen daarna, en één laatste les om af te sluiten.

Elke les vergt maar 10 minuten voorbereiding en duurt ongeveer 45 minuten. Dit past gemakkelijk in een druk schema van de leerkracht. De eerste drie fases zijn essentieel om goed te volgen voor een succesvol jaar.

Kwink ondersteunt 85 tot 90% van de leerlingen op het eerste preventieniveau. Voor de niveaus 2 (7-10%) en 3 (3-5%), heeft Kwink specifieke programma’s. Zo krijgt elke leerling gepaste ondersteuning.

De lessen van Kwink hoeven niet in een specifieke volgorde na de herfst. Dit geeft flexibiliteit. De lesplannen omvatten unieke video’s die leerlingen aanmoedigen actief deel te nemen.

De ‘Kwink van de Week’ is een downloadbare poster voor elke week. Het steunt de wekelijkse les en houdt focus op de ontwikkeling.

Door samenwerkingsgerichte tools en lesplannen te gebruiken, creëren leraren een veilige, ondersteunende omgeving. Zo kunnen leerlingen emotioneel groeien en hun prestaties verbeteren.

Rol van Leerkrachten

Leerkrachten zijn heel belangrijk voor sociaal-emotioneel leren en het welzijn van leerlingen. Ze helpen met de ontwikkeling die nodig is voor succes op school en daarbuiten (Hemmeter et al., 2017; Durlak et al., 2011). Ze zijn niet alleen onderwijzers, maar ook mentoren en voorbeelden voor teamwerk.

Om leerlingen goed te helpen, moeten leerkrachten goed kunnen communiceren. Een veilige en ondersteunende omgeving in de klas is superbelangrijk. Dit helpt ook om geestelijke en gedragsproblemen tegen te gaan (Dietz et al., 2019).

Leerkrachten moeten lessen geven die actief, gefocust en duidelijk zijn (Durlak et al., 2011). Zo kunnen ze leerlingen goed begeleiden door verschillende fasen van groepsvorming, volgens Tuckman (1965). Dit zie je terug in de lessen van KWINK (Van Midden, 2016).

Het is ook belangrijk om vriendschappen te stimuleren. Vriendschappen vanaf jonge leeftijd zijn goed voor later (Dietz et al., 2019; Vitaro et al., 2022). Leerkrachten kunnen dit doen door iedereen te betrekken en respect te tonen in de klas.

Teamwerk en communicatie zijn actieve processen die voortdurende aandacht nodig hebben. Leerkrachten moeten zichzelf blijven verbeteren. Zo draagt iedereen bij aan een positieve leeromgeving. Zo wordt school een plaats waar leerlingen leren goede burgers te zijn.

Betrokkenheid van Ouders

Het vergroten van ouderbetrokkenheid is heel belangrijk voor Kwink. Studies tonen aan dat scholen met actieve ouderbetrokkenheid vaak beter scoren. Zowel op sociaal-emotioneel als cognitief vlak. Daarom zien wij ouders als belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Wij bieden daarbij thuisopdrachten aan voor sociaal-emotioneel leren.

Deze thuisopdrachten hebben veel voordelen. Ze helpen kinderen de lessen van school thuis toe te passen. Zo snappen ze de sociaal-emotionele concepten beter en kunnen ze deze vaardigheden breder inzetten. Het is ook een kans voor ouders om meer betrokken te raken bij de groei van hun kinderen.

Kwink ondersteunt ouders met hulpmiddelen zoals de Koelkastposter. Deze poster komt vier keer per jaar uit. Het geeft ouders stof tot gesprek die aansluit bij schoolthema’s. Ouders doen ook mee aan activiteiten op school, zoals de Week Tegen Pesten.

Met een structurele aanpak worden ouders actief betrokken. Door samen te werken, creëren we een positieve leeromgeving. Ieder kind voelt zich dan gezien en begrepen. Samen zorgen we voor sociaal sterke en emotioneel veerkrachtige kinderen. Dit is een taak voor zowel school als ouders.

Impact op Leerlingontwikkeling

De impact van Methode Kwink is goed te zien. Leraren en ouders zien veel succes in de ontwikkeling van hun kinderen. Door samen te leren en te focussen op sociale skills, groeien leerlingen op verschillende vlakken.

Het aantal leerlingen groeit elk jaar: 176 in 2021, 188 in 2022 en 194 in 2023. Deze stijging laat zien dat ons onderwijs aanspreekt. Ook bewijst het de kracht van Kwink. Door sociale vaardigheden te omarmen, winnen leerlingen aan zelfvertrouwen en werken ze beter samen.

Peer learning speelt een grote rol in dit succes. Kinderen leren niet alleen, maar ook van elkaar. Dit bouwt een sterke leeromgeving. Ook vernieuwen we de schoolboeken elk jaar. Dit stimuleert hun leeslust en nieuwsgierigheid.

We richten ons ook op digitalisering en inclusief onderwijs. Dit is een belangrijk deel van onze aanpak. Met duidelijke doelen en een strategisch plan van 2024 tot 2028 werken we hier hard aan. Een team van 8 mensen zorgt dat alles volgens plan verloopt.

Tenslotte laat onze jaarlijkse evaluatie van 24 punten zien hoe goed Kwink werkt. Elk jaar kijken we wat beter kan. De aandacht voor verschillende manieren van leren en kansen voor iedereen maakt Kwink uniek. Een krachtige methode voor elke basisschool.

Voorbeeldcases van Succes

De Kwink-methode werd twee jaar geleden gestart op basisschool De Regenboog. Sindsdien zijn er grote verbeteringen in het groepswerk. Het heeft bijgedragen aan minder conflicten en betere sociale vaardigheden bij leerlingen. Bijzonder was dat in een groep 5 het pesten met 50% afnam door Kwink-lessen.

Basisschool De Klimop had een probleem met 25% van de leerlingen die probleemgedrag vertoonden. Met 20 Kwink-lessen per jaar maakten ze een grote sprong vooruit. Leerkrachten zagen positieve veranderingen bij hun leerlingen dankzij de Sociale Competentie Observatie Lijst (SCOL). Er was zelfs een verbetering in hoe leerlingen met elkaar omgingen, wat zorgde voor meer eenheid in de klas.

Training en Opleiding voor Leerkrachten

Leerkrachten verbeteren hun kennis en skills via Kwintessens. Ze bieden diverse trainingsprogramma’s over sociaal-emotioneel leren. Dit helpt leerkrachten enorm in de klas.

Deze trainingen geven leerkrachten handige tools. Ze leren hoe ze de sociale en emotionele groei van leerlingen kunnen steunen. Interactieve workshops en sessies geven hen begeleiding door experts zoals Annet Orth en Dianne Bos.

Het Kwintessens team, met meer dan 20 jaar ervaring, geeft stevige trainingen. Dianne Bos helpt specifiek bij het verspreiden van de Kwink-methode. Zij zorgt ervoor dat leerkrachten een veilige, ondersteunende leerplek kunnen maken.

Teamleden maken ook nog lesmateriaal zoals boeken en posters. Dit draagt bij aan een complete aanpak van het sociaal-emotioneel leren.

Grootschalig onderzoek steunt de trainingsprogramma’s van Kwintessens. Het laat zien dat deze programma’s pesten verminderen. Kinderen presteren ook beter in vakken zoals lezen en rekenen met wel 11%.

Leerkrachten geven zo het goede voorbeeld en voorkomen problemen.

Leerkrachten bij Kwintessens zijn goed bezig met hun ontwikkeling. De combinatie van ervaring, training, en support maakt hen klaar om leerlingen te laten schitteren.

Veelgemaakte Fouten

Bij het toepassen van de Methode Kwink, maken we vaak dezelfde fouten. Als we die fouten op tijd zien, helpen we schoolsucces en blijdschap in de klas. Niet alle leraren doen soms genoeg mee. Dat moeten we samen oplossen om de methode goed te gebruiken. Het is niet genoeg als maar één leraar enthousiast is. Het hele team moet de methode steunen.

Soms zijn ouders niet goed betrokken of weten ze niet genoeg. Door ook met ouders samen te werken, wordt de methode beter ontvangen en gebruikt. We moeten tijd maken voor ouderavonden en informatieve brieven om iedereen mee te krijgen.

Leraren krijgen soms niet genoeg training. Goede training en steun zijn heel belangrijk. Alle leraren moeten nieuwe methodes en technieken goed kunnen gebruiken. Vaak leren we het meest van onze fouten. Daarom is het delen van die lessen zo belangrijk. Cursussen helpen leraren om te groeien en hun kennis vers te houden.

De sociale sfeer in de klas is vaak onderschat. Onderzoek laat zien dat vertrouwen met leerlingen helpt. Leraren moeten dus sterke banden opbouwen met hun leerlingen. Door regelmatig te reflecteren op onze methodes en wat er in de klas gebeurt, verbeteren we de samenwerking en betrokkenheid.

Statistieken zeggen dat goed omgaan met meldingen en problemen de leeromgeving veiliger maakt. Als meldingen niet goed worden opgevolgd, voelen leerlingen zich niet gehoord. Dit kan het vertrouwen op school schaden. We moeten leren van wat goed en fout gaat om onze aanpak te verbeteren.

Samenvattend, door leraren, ouders en leerlingen samen te brengen, voorkomen we veel fouten. Door samenwerkingsuitdagingen actief aan te pakken, verbeteren we niet alleen de Methode Kwink. We maken de hele school ook gelukkiger.

Toekomst van de Methode Kwink

Onderwijs is altijd in beweging. Nieuwe manieren van leren worden belangrijk. De Methode Kwink is daar klaar voor. Scholen met Kwink krijgen twee keer per jaar een magazine. In totaal zijn dat vijf magazines. Ze komen uit in september en januari.

Kwink heeft ook handige tools zoals het emotiewiel. Dit wiel begint met 32 emotiewoorden en kan groeien naar 64. Voor jongere kinderen zijn er acht emoties. Oudere kinderen leren over 24 extra emoties.

Er zijn verschillende trainingen. Teamtrainingen helpen het hele schoolteam. Er is ook een speciale training voor de Kwink-coach. Kwink organiseert ook gratis webinars. Deze gaan over hoe je kinderen sociaal en emotioneel kunt ondersteunen.

Leerkrachten krijgen vier keer per jaar nieuwsbrieven. Ook ouders krijgen speciale brieven. Dit zorgt voor goede communicatie. Kwink gebruikt ook unieke technieken. Bijvoorbeeld de aardigspreker en zelfontspanner. Deze helpen kinderen in sociale situaties.

Al deze dingen maken Kwink sterk voor de toekomst. Innovatie en visie op onderwijs helpen bij het creëren van een fijne leeromgeving. Methode Kwink blijft groeien. Het doel? Voldoen aan de behoeften van leerlingen en leerkrachten. En nadruk leggen op leren over gevoelens, in de klas.

Conclusie en Oproep tot Actie

De Methode Kwink toont de kracht van sociaal-emotioneel leren voor kinderen van de basisschool. Het combineert wetenschap en praktijk om pesten te stoppen en een veilige groepssfeer te maken. Halfjaarlijkse metingen geven inzichten in hoe veilig en sociaal kinderen zich voelen. Deze informatie helpt om de sfeer beter te maken.

Ouders zijn erg belangrijk om de Methode Kwink te laten werken. Ze krijgen ‘koelkastposters’ om thuis te helpen met de thema’s van Kwink. Hun hulp is ook nodig om pesten tegen te gaan door open te zijn en problemen te melden.

Het is belangrijk dat leerkrachten werken aan een positief klassenklimaat waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt.

De Methode Kwink kan hierbij helpen. Het is belangrijk om een omgeving te maken waar elke leerling zich veilig en geliefd voelt en goed kan leren.

De Geluksaanpak

Een goed alternatief voor Kwink is De Geluksaanpak. deze aanpak werkt met zes Pijlers. Elke Pijler wordt tussen de vakanties ingevoerd en omvat belangrijke sociaal-emotionele thema’s om leerlingen sociaal-emotioneel te versterken en hen sociale vaardigheden aan te leren. Deze aanpak leert leerlingen in concrete situaties, in het hier-en-nu helpende gedragskeuzes te maken.

Door middel van de Geluks-en de Ongeluksboom, de (dieren)rollen van de Roos van Leary4Kids en de werking van het brein leren kinderen helpende gedragskeuzes te maken, wordt hun geweten ontwikkeld en leren ze hoe ze zichzelf en de ander kunnen helpen om te reguleren. Zie: www.schoolgeluk.nl onder het kopje De Geluksaanpak!

Over Andrea

Andrea Reijersen van Buuren is een ervaren onderwijscoach en trainer met meer dan 18 jaar ervaring in het basisonderwijs. Ze is gespecialiseerd in groepsdynamiek, leerkrachtcoaching en directiecoaching en helpt scholen bij het creëren van een veilig en positief leerklimaat. Als oprichter van Schoolgeluk traint en coacht ze leerkrachten, schoolteams en directies om samenwerking en welzijn binnen het onderwijs te verbeteren.

Andrea heeft een post-hbo-diploma Specialist Klassenkracht en is gecertificeerd in DISC en 3D gedragsanalyses. Daarnaast heeft ze zich verdiept in de Roos van Leary, Transactionele Analyse en de onderstroom in teams. Haar expertise ligt in gedragsontwikkeling, sociaal-emotioneel leren en het begeleiden van dynamische groepen.

Naast haar werk in het onderwijs heeft Andrea ook ervaring met coaching buiten het klaslokaal, zoals in de verslavingszorg en jongerenbegeleiding. Door haar brede kennis en praktijkgerichte aanpak weet ze effectief in te spelen op uitdagingen binnen schoolteams en klasgroepen. Haar methodes zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en direct toepasbaar in de dagelijkse onderwijspraktijk.

Met haar trainingen en coachingstrajecten ondersteunt Andrea scholen bij het versterken van teamdynamiek, het verbeteren van communicatie en het ontwikkelen van effectieve strategieën voor gedragsmanagement. Ze wordt door collega’s en directies geprezen om haar praktische en inspirerende aanpak, en haar vermogen om theorie en praktijk moeiteloos te verbinden.